Icon-Hona Icon-Agg Icon-Gard karta-skiss Ornament pil arrow-left2

Västgötaägg kommer precis som det låter från gårdar i Västergötland.
Det fruktbara odlingslandskapet i Västergötland har mångtusenåriga anor.
På de vida slätterna finner vi stolta lantbrukare som för generationers verk vidare – just de lantbrukare som med kärlek och omsorg producerar våra Västgötaägg. Välkommen till Västgöta äggrike!

Våra gårdar – med känsla för djur och natur

Det är inte vilka hönsgårdar som helst i vår närhet som får förtroendet att leverera Västgötaägg. Kraven vi ställer på djurhållning och foder är extra tuffa, men framförallt handlar det om engagemang. Våra äggproducenter har alla en unik förankring i den västgötska myllan, med stolta yrkestraditioner och en stark känsla för både människans och djurens roller i naturens eviga kretslopp. Här får du lära känna några av dem lite närmare!

Om Västgötaägg

Västgötaägg är lantägg som värps av frigående höns på utvalda gårdar runtomkring vårt packeri i matmetropolen Skara. Här på den bördiga Västgötaslätten finner vi stolta lantbrukare som för generationers verk vidare med kärlek och omsorg. Kraven är mycket högt ställda i alla led, från avelsarbete och djurvälfärd till livsmedelssäkerhet och kvalitetskontroll – resultatet blir välsmakande ägg med den rätta färgen, framställda på ett hållbart sätt i en levande landsbygd. Djuren får bara foder med naturliga ingredienser, ofta odlade på den egna gården. Det ger inte bara gladare hönor och godare ägg utan minimerar också transporterna – ju kortare, desto klimatsmartare!

Vårt packeri i Skara

Genom vår anläggning i Skara passerar mer än en och en halvmiljon ägg varje dag – och bara de som är perfekta hamnar i de blå Västgötaägg-kartongerna. Ett omfattande kvalitetsprogram med regelbundna provtagningar säkrar att äggen du köper i din butik är lika trygga som välsmakande att äta.

När äggen kommer in till packeriet tvättas de varsamt vid exakt rätt temperatur, just där skalens porer stängs. Ett enda otvättat ägg kan ha över två miljoner osynliga bakterier på skalet – men tvättningen tar bort mer än 99 procent av mikroorganismerna. Hela anläggningen är certifierad enligt BRC, ISO 14001 och KRAV, med styrsystem som ger full spårbarhet. Av stämplarna på ägget ser du vilken gård de kommer från, och Svenska Äggs rosa bock är din garanti för högsta möjliga livsmedelskvalitet.

Ägg – fullpackade med nyttigheter

Ägg är ett av våra viktigaste livsmedel – och samtidigt ett av de mångsidigaste. Ägg innehåller faktiskt alla livsnödvändiga vitaminer och mineraler, med ett enda undantag: C–vitamin. Så ett glas apelsinjuice till frukostägget är egentligen allt som krävs för att möta dagens utmaningar. Allt det här får du i dig när du äter ett Västgötaägg:

  • Vitamin A, B, D, E och K samt folsyra och pantotensyra
  • Mineraler som selen, järn, jod och fosfor
  • Viktiga näringsämnen som kolin, lutein, Omega 3 och Omega 6
  • Och inte minst protein, som bygger upp kroppens alla celler och organ

Inte undra på att många forskare tycker att ägg tillhör gruppen ”superlivsmedel” – allt detta nyttiga i en så god och praktisk förpackning!

 

…men det där med kolesterol, då?
Det finns både nyttigt (HDL) och skadligt (LDL) kolesterol, men den senaste forskningen visar att kolesterolnivåerna i ditt blod i första hand påverkas av mättat fett och transfettsyror, inte av kolesterol i maten. Så du kan lugnt fortsätta att njuta av dina ägg med gott samvete!

Ägg från frigående höns inomhus

Västgötaäggen kommer från höns som är frigående inomhus. Det innebär i övrigt precis samma förutsättningar som för utehöns. Det får vara högst nio hönor per kvadratmeter och varje höna har tillgång till ett värprede, sittpinne och ströbädd på golvet. Ströbädden ska vara minst en tredjedel av golvytan, och det finns specificerade krav på dagsljusinsläpp i stallet. Näbbtrimning förekommer inte och det antibiotikafria fodret innehåller bara naturliga ingredienser som spannmål, färskt gräs, ängsgröe, majs, tagetes och paprika. Det ger välmående djur och välsmakande ägg med gulor med den rätta färgen.

Hitta gården med koden på ägget

Skriv in numret här, så får du veta vilken västgötsk gård som producerat ditt ägg!
Varje ägg stämplas med en kod som berättar från vilken producent äggen kommer. Det kan stå till exempel 2SE123-45.

Den första siffran anger produktionsmetoden, där 0 står för ekologisk produktion, 1 för utehöns, 2 för frigående höns inomhus och 3 för burhöns. Bokstäverna anger ursprungslandet, i vårt fall självklart Sverige. Sedan följer gårdens identifikationsnummer.